faq

Vad betyder det när en produkt är naturlig, ekologisk & organisk?

Det som skiljer ekologiska och organiska skönhetsprodukter från de ”vanliga” är i första hand de mer naturligt framställda ingredienserna. De varumärken som vi på PureBeauty väljer ut försöker i största möjliga mån att undvika syntetiska kemikalier eller konstgjorda tillsatser som inte bara kan vara farliga för vår hälsa utan även för miljön.

Vår hud tar upp mer än 60% av det som tillförs på den – vill vi då ha naturliga, ekologiska och organiska tillsatser i våra hudvårdsprodukter eller framställda kemikalier med syntetiska ingredienser som kan ge allergiska reaktioner eller i värsta fall långsiktiga hälsoproblem? Detsamma gäller för hårvård – alla silikoner och konstgjorda ämnen fastnar så djupt i strået att det till slut torkar ut.

Varför ska man välja parabenfria produkter?

Parabener är en samling konserveringsmedel som är väldigt vanliga i skönhetsprodukter då de hämmar tillväxten av bakterier, jäst och svamp och på så vis förlänger ”livslängden” på innehållet. Detta görs för att konservera produkterna så länge som möjligt för att öka massproducering och försäljning. Det är vetenskapligt bevisat att de flesta parabener innehåller ett hormonstörande ämne som det nu forskas allt mer och mer på.

Hormonstörande ämnen påverkar människor negativt eftersom de imiterar, hämmar eller ökar effekten av hormoner i kroppen. Undersökningar tyder på att allt fler och fler kvinnor får bröstcancer och har svårigheter att skaffa barn trots ung ålder och testikelcancer och sterilitet har ökat bland män. Detta kan vara en bieffekt av hormonstörande ämnen, så som parabener, enligt forskare.

Det finns självklart andra ingredienser att använda för att konservera skönhetsprodukter. Läkemedelsverket säger sig ha kommit fram till att methyl- och ethylparaben kan användas med en viss haltbegränsning. Dock ska hår- och hudvårdsprodukter för barn under 3 år helst inte innehålla några som helst former utav parabener eftersom det ännu inte har forskats tillräckligt inom ämnet.

Vad är sulfater?

Sulfater är salter från svavelsyra och löser upp fett väldigt effektivt. Håravfall och hormonrubbningar har många gånger kunnat kopplas samman med större sulfatupptag i kroppen.

Eftersom många hårstylingprodukter idag innehåller mineraloljor och silikoner tillverkas schampon med sulfater för att snabbt och effektivt ta bort smuts, fett och produktrester. Sulfat i sig är dock långt ifrån skonsam så hårstrået torkas ut och man kan även uppleva att hårbotten blir torr och irriterad. Håret blir livlöst, matt och känns ofta snabbt smutsigt igen. Då kommer en ond cirkel igång: man tvättar håret allt oftare för att få den där rena känslan eller applicerar mer stylingprodukter för att få en quick fix.

Kan man i de flesta fall undvika mineraloljor och silikoner i sina stylingprodukter upplever man inte att håret känns smutsigt redan efter en dag. Undviker man schampon med sulfater i torkar man heller inte ut sitt hår. Det är lika lätt att komma ur den onda cirkeln som att komma in i den.

En del säger att de inte tycker om sulfatfria schampon då de upplever att de inte löddrar lika mkt som ett ”vanligt” schampo. Detta är till stor del en myt då man för bästa möjliga resultat alltid bör tvätta håret två gånger fast med mindre mängd, då sulfatfria schampon i de flesta fall innehåller mer koncentrerade och aktiva ingredienser som rengör och stärker upp håret på ett skonsamt och effektivt sätt. Det är ganska logiskt faktiskt – tvätta första gången för att ta bort den yttersta smutsbeläggningen och tvätta en andra gång för att rengöra själva håret. Tvätta –skölj, tvätta – skölj.

Vad är silikoner?

Silikon är en kemikalie som finns i en mängd olika skönhetsprodukter. I hårvårds- och stylingprodukter bidrar de t ex till att håret känns mjukt och glansigt eftersom den faktiskt sluter fjällskiktet på hårstrået helt. Man använder även silikon i lister för att täta våtutrymmen och badrum, den utgör samma funktion – att sluta ytan helt. Detta gör man för att silikon är hydrofobiskt (vattenavvisande) men använder man det i hårvårdsprodukter t ex blir funktionen genast väldigt konstig – eftersom man använder just vatten för att tvätta håret.

Många schampon innehåller även (av någon märklig anledning) en mängd silikoner och med tiden byggs därför silikon upp i själva hårstrået så att en hinna formas runt omkring. Hur lång tid detta tar beror helt på vilken slags hårtyp man har – är håret väldigt skadat och poröst går det snabbt. Hinnan av silikon hindrar fukt och viktiga naturliga oljor från att tränga in i håret. Eftersom håret är en död proteinprodukt så kan det inte hålla sig mjukt och glansigt av sig själv, utan är helt beroende av hudens/hårbottens oljor och fukt. Med tiden torkas alltså hårstrået ut eftersom det ”kvävs”.

Vad är mineralolja?

Mineralolja framställs av en råolja som heter petrolium. Denna olja kan inte brytas ner av naturen men är vanlig ingrediens i hud- och hårvårdsprodukter eftersom den är billigare och mer hållbar än naturliga och vegetabiliska oljor. Mineraloljor täpper dock till mer än 60% av hudens porer vilket gör att hudens naturliga återfettning försämras och förhindrar upptaget av t ex vitaminer. Använder man mineraloljor i hårvårdsprodukter leder det till att de lägger sig som en hinna runt hårstrået vilket gör att håret ofta blir svårt att få helt rent.

Vad betyder det när en produkt är 100% vegansk?

En produkt som är 100% vegansk har inget innehåll eller ingredienser i sig som är producerat eller utvunnit från det animaliska riket.

 

Vad betyder det när en produkt är PETA-märkt?

En produkt som är PETA-märkt har inga ingredienser i sig i något led bakåt som är testade på djur. Notera att de flesta stora kosmetikaföretagen hävdar att deras produkter inte är testade på djur – däremot betyder det inte att ingredienserna som de använder för att framställa produkterna inte är testade på djur. PETA-märket kan garantera från första ingrediens till slutprodukt – inga djurförsök.

Vad betyder det när en produkt är Fair-Trade-märkt?

Genom att köpa Fairtrade-märkta produkter bidrar man till att t ex odlare av ingredienserna som framställs till produkterna eller de anställda som tillverkar dem får förbättrade ekonomiska villkor genom handelsavtal som ger dem en rättvis lön till ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta ger en långsiktig trygghet för de som bor i t ex utvecklingsländer. Utöver den högre betalningen får odlarna eller de anställda också en extra premie som används till att utveckla samhället de bor i socialt och ekonomiskt, t ex som en ny skola; nya bostäder; hälsovård eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur detta ska användas tas gemensamt av odlarna. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation utan hjälper på detta sätt även demokrati, organisationsrätt, jämställdhet och miljö.

miljömärkt